The best of non-profit advertising and marketing for social causes

Anti-‘foie gras’-affiches te shockerend

Anti-‘foie gras’-affiches te shockerend

foie-gras2

De kerstdagen komen er weer aan en dan is het de tijd dat we aangesproken worden op ons gedrag. In dit geval ons eetgedrag.
De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia start woensdag 15 december met een anti-foie gras campagne en doet dit met niet mis te verstane beelden.

Deze Buitenreclame-campagne zal te zien zijn bij tijdschriftverkopers en en de Brusselse Metro. Ook advertentieruimte op de stations van de NMBS waren ingekocht. Deze laatste heeft echter op het laatste moment verboden om de affiches te laten ophangen. De NMBS vindt de affiches te shockerend voor de treingebruikers. De NMBS bezorgde Clear Channel (de distibuteur en advertentieruimte inkoper) pas op 8 december een brief waarin ze haar beslissing meedeelde.

De reactie van Gaia: Het woord ‘sadisten’ was er te veel aan en het beeld op zich zou, volgens de NMBS, hevige reacties kunnen uitlokken bij kinderen en gevoelige personen. Qua argumentatie om de affiche te verbieden, is dit maar mager. TV-kijkers, waaronder ook kinderen, krijgen dagelijks heel wat harde beelden voorgeschoteld. De affiche is niet politiek getint en bevat geen racistische uitlatingen. De reden die de NMBS opgeeft is louter subjectief.

Wat is dan de echte reden voor het verbieden van de affiches? Hebben ze bij de NMBS misschien hun voorraad foie gras al ingeslagen voor de feestdagen en voelen ze zich persoonlijk aangesproken door de term ‘sadique’? Dit manoeuvre is hoe dan ook een directe aanslag op het recht van vrije meningsuiting. Voor zover bekend, is dit de eerste keer dat de NMBS een affichecampagne verbiedt.

foie-gras1

Advertiser:
GAIA
Agency:
Duval Guillaume
Source:
Adverbox

Founder of Osocio. It all started with collecting election posters in 1973. And that's never stopped. Read more.